Να γιατί “κολλάς” με τον λάθος άνθρωπο!

2441 προβολές

Πολλές φορές οι φίλες μου με ρωτάνε… “Αφού ξέρω  ότι είναι λάθος επιλογή γιατί έχω κολλήσει μαζί του;”. Μέγα ερώτημα που χρήζει… ψυχανάλυσης! Είναι αλήθεια πως πολλές φορές βλέπουμε σημάδια που μας δείχνουν ότι ο άνθρωπος που βάλαμε δίπλα μας δεν είναι κατάλληλος για μας, όμως επιμένουμε να τον κρατάμε και να του δίνουμε κι άλλη ευκαιρία. Σημαντικό ρόλο, βέβαια, παίζει το πότε καταλαβαίνεις ότι είναι ο λάθος άνθρωπος. Αν είσαι τυχερή και το δεις νωρίς είναι πιο εύκολο, αν όμως έχετε προλάβει να ζήσετε στιγμές ή αν έχεις προλάβει να “παραμυθιαστείς” και να το δεις σοβαρά τότε είναι που δυσκολεύεσαι να ξεκολλήσεις.

Γιατί, λοιπόν, κολλάς με έναν άνθρωπο που σου έχει δείξει ότι δεν αξίζει το χρόνο σου; Πολύ απλά γιατί η λογική και το συναίσθημα δεν ταυτίζονται συνήθως. Το μυαλό σου φωνάζει “φύγε” και η καρδιά σου φροντίζει να σου υπενθυμίζει όσα ζήσατε και όσα υπολόγιζες ότι θα ζήσετε. Και αυτή καμιά φορά είναι η μεγαλύτερη παγίδα. Δεν σου λείπει τόσο ο ίδιος, όσο η εικόνα που είχες πλάσει εσύ για εκείνον στο μυαλό σου. Πολλές φορές πιάνεσαι από κάποια πράγματα -λόγια ή και πράξεις του άλλου- και τα μεγεθύνεις. Ίσως να τα εννοεί, ίσως και όχι…Εσύ όμως τα πιστεύεις και φτιάχνεις σενάρια. Κι όταν ο άλλος αποδειχθεί κατώτερος των περιστάσεων, αρνείσαι να δεχτείς πως έπεσες τόσο έξω. Λες πως δεν γίνεται η αλήθεια να είναι τόσο μακριά από αυτό που πίστευες. Κι εκεί είναι που αρχίζεις να το παλεύεις, να το κυνηγάς, να δίνεις ευκαιρίες με σκοπό να αποδείξεις ότι είχες δίκιο που πίστεψες σ’αυτό. Και έτσι χωρίς να το καταλάβεις, κολλάς και μπαίνεις σε ένα φαύλο κύκλο που δεν σε οδηγεί πουθενά.

Αυτό που πρέπει να καταλάβεις είναι ότι από τη στιγμή που θα εμφανιστούν μελανά σημεία η σχέση έχει αρχίσει να τελειώνει. Συνήθως είναι θέμα χρόνου ένας απ’ τους δυο να το θέσει επί τάπητος. Και όταν αυτό συμβεί, τότε έρχονται στη μνήμη σου όλα αυτά που διέβλεπες αλλά έλεγες “δεν είναι έτσι, δεν το εννοούσε, έτυχε” και δένουν σαν παζλ. Κι εκεί είναι που διαπιστώνεις ότι έπρεπε να το είχες καταλάβει πιο πριν και να είχες απομακρυνθεί όσο ηταν νωρίς.  Όμως ποτέ δεν είναι αργά. Αν βασανίζεις τον εαυτό σου με ένα “γιατί να δώσω ευκαρία, γιατί δεν έφυγα πρώτος, γιατί επένδυσα”, το μυαλό σου θα είναι κολλημμένο εκεί και δεν θα μπορείς να ησυχάσεις. Το σημαντικό είναι να δεις τί είναι καλό για σένα και να προχωρήσεις χωρίς να μπεις στη διαδικασία να στενοχωρηθείς για το χρόνο που έχασες και για τα πράγματα που έδωσες και δεν εκτιμήθηκαν. Αυτό θα σε βοηθήσει να προχωρήσεις χωρίς κατάλοιπα του παρελθόντος.

Αυτό που κάνουν συχνά οι άνθρωποι μόλις ο άλλος φύγει και τελειώσει η σχέση είναι να κατηγορούν τον εαυτό τους. Μου λένε συνεχώς σε τέτοιες περιπτώσεις “ίσως αν έκανα αυτό ή το άλλο, να μην είχε φύγει”. Μια ενοχική αντίδραση που δεν ισχύει ποτέ. Αν κάποιος θέλει να φύγει, ό,τι και να κάνεις δεν μπορείς να του αλλάξεις γνώμη. Από τη στιγμή που εσύ δεν έκανες κάτι που θα μπορούσε να προσβάλει τον σύντροφό σου (όπως το να τον απατήσεις ή κάτι άλλο παρόμοιας βαρύτητας) και η συμπεριφορά του άλλαξε χωρίς λόγο, πρέπει να καταλάβεις ότι δεν φταις εσύ και ότι είναι δικό του το πρόβλημα. Αν βάλεις τον εαυτό σου σ’ αυτό το τριπάκι είναι δεδομένο ότι θα κολλήσεις μαζί του και θα σου γίνει εμμονή. Σταμάτα να υπεραναλύεις τα γεγονότα και να σκέφτεσαι συνεχώς  τις συζητήσεις σας, αποδέξου το γεγονός και θα δεις ότι θα αρχίσεις να ξεχνάς.

Το να κολλήσεις, λοιπόν, με έναν λάθος άνθρωπο είναι φυσιολογικό. Είναι αφύσικο, όμως, να κολλήσεις για πολύ καιρό. Είναι υγιές να στενοχωρηθείς αν κάτι δεν πάει καλά, αν ο άλλος δεν αποδειχθεί κατάλληλος, αν φανεί δειλός ή ό,τι άλλο ισχύει στην περίπτωσή σου. Ακόμη και το να πέσεις στα πατώματα υγιές είναι. Όμως παύει να είναι υγιές όταν δεν σηκώνεσαι γρήγορα. Όπως ο άλλος κοίταξε τον εαυτό του, φρόντισε κι εσύ τον δικό σου. Ελευθέρωσε τον εαυτό σου, αποδέξου ότι “την πάτησες” (όπως όλοι οι άνθρωποι κάποια στιγμή στη ζωή τους), μη μετανιώνεις που εμπιστεύτηκες τον λάθος άνθρωπο, μη μετανιώνεις που εσύ φέρθηκες σωστά κι ας δεν άξιζε και προχώρα τη ζωή σου με χαμόγελο.

Έτσι κι αλλιώς όλα ένα “κλικ” του μυαλού είναι. Όσο δυνατά κι αν ήταν τα συναισθήματά σου, μπορούν να αλλάξουν μέσα σε μια στιγμή. Ο άνθρωπος αγαπιέται από τη συμπεριφορά του, οπότε αφού δεν σου φέρθηκε όπως ήθελες, είναι θέμα χρόνου να ξενερώσεις και να πάψεις να τον νοιάζεσαι. Και αυτό θα συμβεί από τη μια μέρα στην άλλη -λες και γύρισε ένας διακόπτης- και ούτε καν θα το σκέφτεσαι πια. Και μόλις η καρδιά σου είναι έτοιμη, κάποιος άλλος θα μπορέσει να  εισχωρήσει και να τη γεμίσει χαρά.  Αυτός που δεν θα σε κάνει ποτέ να αμφιβάλλεις …  Γιατί θα σου εμπνέει κάθε μέρα ολοένα και περισσότερη εμπιστοσύνη και δεν θα σου αφήνει κανένα περιθώριο να αναρωτιέσαι… Και θα είσαι σίγουρη ότι, ναι, εκείνος είναι πραγματικά ο σωστός.

Διάβασε ΕΔΩ: Γιατί κάποιοι άνθρωποι δειλιάζουν μπροστά την ευτυχία