Η Ελληνική Παραγωγή Ακτινιδίων και Σπαραγγιών… στα Καλύτερά της!

130 προβολές

«Go Greener, Feel Better with European Fruits and Vegetables»

Με στόχο την αύξηση της κατανάλωσης ευρωπαϊκών φρούτων και λαχανικών σε τρεις χώρες, την Ελλάδα, τη Γερμανία και τη Σουηδία, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «EU F&V Consumption-Ενέργειες ενημέρωσης και προώθησης φρούτων και λαχανικών στην Εσωτερική αγορά της ΕΕ», με το δυνατό μήνυμα «Go Greener, Feel Better with European Fruits and Vegetables», προβάλλει δύο αντιπροσωπευτικά προϊόντα από την Ελλάδα, τα σπαράγγια και τα ακτινίδια, για να διεγείρει τις αισθήσεις του καταναλωτικού κοινού και να το ενημερώσει σχετικά με ισορροπημένες και σωστές  διατροφικές πρακτικές.

 

 

Η καμπάνια, μέσα από διαφορετικές δράσεις, τονίζει γιατί η κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής, ενώ παράλληλα επισημαίνει την ιδιαίτερα ευεργετική τους επίδραση στην υγεία.

Στο πλαίσιο αυτό, στα μέσα Μαρτίου απολαύσαμε ένα υπέροχο απόγευμα στο εμβληματικό εστιατόριο «Βασίλαινας» όπου είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα τα ευρωπαϊκά προϊόντα της καμπάνιας «Go Greener, Feel Better», σε ένα δείπνο για επαγγελματίες από τον κλάδο της γαστρονομίας και τροφίμων, δημοσιογράφους και κορυφαίους Έλληνες food bloggers, με γευστικές δημιουργίες που ανέδειξαν την ανώτερη γεύση και ποιότητα των ευρωπαϊκών σπαραγγιών και ακτινιδίων. Τα πιάτα με βάση τα ευρωπαϊκά σπαράγγια και τα ακτινίδια επιμελήθηκε ο chef Μάνος Γαρνέλης.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Νεάπολης Αγρινίου και η κοινότητα του European Asparagus Kiwi ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για την προέλευση, τη διατροφική αξία, την καλλιέργεια και την παραγωγή των προϊόντων.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Τζιουμάκας, project manager της Νovacert, καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και παρουσίασε το πρόγραμμα «EU F & V CONSUMPTION».

Το πρόγραμμα διαρκεί 3 χρόνια και φορέας υλοποίησης είναι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Νεάπολης Αγρινίου.

Όπως ανέφερε, οι βασικοί στόχοι του είναι:

  • Η αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού για τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, παρέχοντας γνώσεις για τα πλεονεκτήματα και τη θρεπτική αξία των σπαραγγιών και των ακτινιδίων.
  • Η αύξηση της κατανάλωσης φρέσκων φρούτων και λαχανικών (F&V) και ειδικότερα σπαραγγιών και ακτινιδίων στο πλαίσιο σωστών και ισορροπημένων διατροφικών συνηθειών, που αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Η αύξηση των πωλήσεων/εξαγωγών των προϊόντων αυτών.

Στη συνέχεια, η Ελένη Τσιτσιβού από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Νεάπολης Αγρινίου μίλησε για την αγορά των σπαραγγιών και ακτινιδίων.

Η δραστηριότητα του συνεταιρισμού επικεντρώνεται τόσο στο σπαράγγι όσο και στο ακτινίδιο (πράσινο, κόκκινο και κίτρινο), ενώ συνεχώς δοκιμάζονται στην περιοχή και νέες ποικιλίες. Σήμερα δουλεύει πάνω σε 2.200 στρέμματα ακτινιδίου από συνεργαζόμενους παραγωγούς, ενώ η πρόβλεψη είναι να φτάσει τα 4.000 στρέμματα τα επόμενα 5 χρόνια. Στην περιοχή του Αγρινίου έχει επίσης 3 συσκευαστήρια.

Αυτό σημαίνει ότι επενδύει τόσο στην παραγωγικότητα όσο και στη συσκευασία και τυποποίηση, που επίσης γίνεται από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό, διανύοντας όλο το φάσμα της παραγωγής, από το χωράφι μέχρι και το τελικό στάδιο, που είναι η αποστολή στο εξωτερικό. Αντίστοιχα, ο συνεταιρισμός δουλεύει πάνω σε 1.000 περίπου στρέμματα με σπαράγγια, τα οποία κατά 95-97% εξάγονται στο εξωτερικό και μόνο ένα μικρό ποσοστό μένει στην Ελλάδα.

Η ετήσια παραγωγή φτάνει τα 8.000.000 κιλά ακτινίδια και αντίστοιχα τα 700.000 κιλά σπαράγγια (!).

Τέλος, ο γνωστός chef Αλέξανδρος Παπανδρέου μοιράστηκε με τους προσκεκλημένους μικρά μυστικά γύρω από τα δύο αυτά γευστικά προϊόντα που έχει ανακαλύψει μέσα από την πολυετή εμπειρία του.

Το γεύμα ξεκίνησε με χειροποίητο προζυμένιο ψωμί και συγχρόνως σερβιρίστηκε η γευστική πράσινη σαλάτα με ρόκα, αβοκάντο, αγκινάρα, φινόκιο, βινεγκρέτ με μέλι, εστραγκόν και σπαράγγια. Το μοσχαράκι Νάξου με πουρέ πατάτας, καρότο κονφί, πράσινα και άσπρα σπαράγγια έλιωνε στο στόμα, ενώ ο συνδυασμός με τα σπαράγγια το έκανε ακόμα πιο λαχταριστό. Τέλος, ο γλυκός επίλογος με τα εξωτικά φρούτα με κυρίαρχο το ακτινίδιο σε σιρόπι δυόσμου με συνοδεία σορμπέ ακτινίδιου άφησε μια δροσιστική επίγευση στους προσκεκλημένους, που σίγουρα πλέον θα συμπεριλαμβάνουν αυτά τα δύο πολύτιμα προϊόντα στη διατροφή τους.

Την εκδήλωση επιμελήθηκε το carpevinum by a8inea

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα asparaguskiwi.eu του προγράμματος, καθώς και τις σχετικές σελίδες στο Facebook, στο Instagram και στο YouTube.