Θρεπτική λιχουδιά για απόλαυση χωρίς τύψεις!
Είναι νόστιμο, μαλακό και μυρωδάτο και κυρίως φτιαγμένο από τα χεράκια σου με τα πιο θρεπτικά υλικά! Βασικό συστατικό αυτού του υπέροχου κέικ είναι το ταχίνι, το οποίο είναι μία ελαιώδης κρέμα που προέρχεται από την άλεση του αποφλοιωμένου και φρυγανισμένου σουσαμιού. Περιέχει ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο και φυτικές ίνες, στοιχεία που είναι απαραίτητα για την υγεία μας. Αποτελεί πολύ καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β καθώς και βιταμίνης Ε. Τα αμινοξέα, τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και οι αντιοξειδωτικές ουσίες που βρίσκονται στο ταχίνι το καθιστούν υπερτροφή!
Κάτι που ίσως δεν ξέρεις είναι ότι η αξία αυτής της τροφής αναβαθμίζεται όταν συνδυάζεται με όσπρια ή ξηρούς καρπούς. Το γλυκό που θα φτιάξουμε έχει μέσα καρύδια, οπότε καταλαβαίνεις ότι εκτός από “yummy” είναι και σούπερ υγιεινό! Βέβαια πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, καθώς μια κουταλιά της σούπας ταχίνι αποδίδει 200 περίπου θερμίδες. Ένα κομμάτι κανονικού μεγέθους, λοιπόν, είναι αρκετό και θα καλύψει πλήρως την επιθυμία σου για γλυκό, προσφέροντας όλες τις απαραίτητες ουσίες στον οργανισμό σου!
Υλικά
350 γρ. ταχίνι
400 ml χυμός πορτοκαλιού
400 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
450 γρ. αλεύρι μαλακό
25 γρ. μπέικιν πάουντερ
ξύσμα ενός πορτοκαλιού
80 γρ. κράνμπερι
100 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
Εκτέλεση
Ανακάτεψε στο μίξερ το ταχίνι, το χυμό και τη ζάχαρη ώστε να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα. Πρόσθεσε το αλεύρι με το μπέικιν, ανακάτεψε και πρόσθεσε το ξύσμα, τα κράνμπερι και τα καρύδια. Άλειψε μια φόρμα του κέικ με βούτυρο και κάλυψε με σουσάμι και ζάχαρη. Γέμισε τη φόρμα με το μείγμα και ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30′ και μετά στους 170 βαθμούς για άλλα 25′-30′. Τσέκαρε με το γνωστό κόλπο της οδοντογλυφίδας αν είναι έτοιμο, αλλιώς συνέχισε το ψήσιμο για άλλα 5′-10′.
Δες εδώ: Τα πιο υγιεινά ντιπ που ταιριάζουν με όλα σου τα γεύματα!
Πρoσφατα σχoλια