Οδηγός επιβίωσης για να προχωρήσεις μετά τον επίλογο μιας σχέσης!
Μόλις βγήκες από μια σχέση; Αν και δειλά-δειλά στην αρχή, πρέπει ν’ αρχίσεις να κάνεις κάποια βήματα μετά το χωρισμό. Όπως ένα μικρό παιδί που αρχίζει να βρίσκει τα πατήματά του, έτσι κι εσύ πρέπει να αφήσεις το γνώριμο χέρι που σε κρατούσε και προχωρούσατε μαζί και να αποκτήσεις ξανά την ισορροπία σου πατώντας στα δυο σου πόδια. Ίσως δε σου φανεί εύκολο στην αρχή, αλλά λίγο-λίγο θα βρεις ξανά τον εαυτό σου και θα γυρίσεις στην καθημερινότητά σου. Για να συμβεί όμως κάτι τέτοιο υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να κάνεις. Οδηγός επιβίωσης, λοιπόν, για να προχωρήσεις!
- Κάνε μια συζήτηση μαζί του
Μπορεί να θεωρείται δεδομένο ότι όταν πρόκειται να χωρίσεις από μια σχέση θα μιλήσεις με τον άλλο και θα κάνετε μια ξεκάθαρη συζήτηση για να βάλετε τελεία, όμως κάποιες φορές ο ένας από τους δυο φοβάται να το κάνει και το αποφεύγει συστηματικά. Είναι διάφοροι οι λόγοι που μπορεί να το κάνει. Είτε νιώθει ένοχος και δε θέλει να σε αντιμετωπίσει (εσένα και τις ευθύνες του), είτε δε σε έχει ξεπεράσει κι έτσι νιώθει πως το συντηρεί ακόμη με κάποιο τρόπο, είτε του ήταν αδιάφορο αυτό που είχατε και δεν θεωρεί ότι χρειάζεται να του δώσει το τέλος που αξίζει σε κάθε σχέση. Όποιος κι αν είναι ο λόγος η ουσία είναι ότι δειλιάζει και δε σέβεται πρωτίστως τον εαυτό του και στη συνέχεια εσένα. Εσύ από τη μεριά σου, δώσ’του μια-δυο φορές την ευκαιρία να συζητήσετε κι αν δεις ότι αρνείται μην ασχοληθείς άλλο. Το μόνο που θα καταφέρει με αυτή τη στάση είναι να πέσει στα μάτια σου κι έτσι θα σε βοηθήσει να τον ξεπεράσεις και πιο γρήγορα.
- Μην έχεις ενοχές
Πολλές φορές το πρώτο πράγμα που κάνεις είναι να ψάχνεις να δεις που έφταιξες εσύ. Λένε πως πάντα φταίνε και οι δυο αλλά, αν με ρωτάς, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν πιστεύω ότι ισχύει. Συνήθως ο ένας είναι που “τρώει τη φρίκη” και βγάζει τα ψυχολογικά του στον άλλο, ο οποίος από το πουθενά καλείται να αντιμετωπίσει μια κατάσταση που αγνοούσε ότι υπήρχε. Γιατί πολύ απλά το κρατούσε μέσα του και δεν τον έκανε συμμέτοχο στο θέμα. Ενώ αν το μοιραζόταν από την αρχή, μπορεί να είχε λυθεί πολύ εύκολα και να μην έφτανε το πράγμα στο απροχώρητο. Συνεπώς μη ρίχνεις κανένα φταίξιμο στον εαυτό σου. Μπορεί να είναι καλό να κάνουμε αυτοκριτική όταν χρειάζεται, όμως σε κάποιες περιπτώσεις -όπως αυτή- πρέπει να αγκαλιάσεις τον εαυτό σου. Πρέπει να “νταντεύουμε” και εμάς κάποιες φορές. Χρειαζόμαστε ένα χάδι πρώτα-πρώτα από εμάς και μετά από τους άλλους.
- Μη μετανιώνεις
Ένας άλλος αυτόματος μηχανισμός που σε πνίγει μετά το χωρισμό. Σκέφτεσαι όλα όσα έκανες, τις όποιες θυσίες, ό,τι έδωσες και τα συγκρίνεις με αυτά που έκανε ο άλλος για σένα. Και αν η ζυγαριά γέρνει προς τη μια πλευρά κι εσύ νιώθεις ο χαμένος της υπόθεσης, αρχίζεις να μετανιώνεις και να νιώθεις πως τελικά δεν άξιζε τον κόπο. Κι όμως δεν πρέπει να το κάνεις, γιατί ακόμη κι αν δεν σου πρόσφερε τίποτα τελικά ο άλλος, ακόμη κι αν δεν είχε κάτι παραπάνω να δώσει, τελικά εσύ βγαίνεις γεμάτη από αυτή την ιστορία. Πως γίνεται αυτό; Γιατί πολύ απλά στο τέλος αυτά που έδωσες σε πλούτισαν. Εσύ είδες ότι η καρδιά σου είναι ακόμη ζωντανή κι έχει την ικανότητα να δημιουργεί και να προσφέρει. Ενώ ο άλλος, όσα κι αν πήρε, στο τέλος θα μείνει ανικανοποίητος. Γιατί αν δεν μπορεί να εκτιμήσει αυτά που του δίνουν, δεν μπορεί να εισπράξει τίποτα στην ουσία. Δεν είναι ικανός να αντιληφθεί τί του προσφέρθηκε και παραμένει το ίδιο άδειος με πριν.
Και απ’ την άλλη, ακόμη και να μη σου φέρθηκε καλά, πήρες κάποιο μάθημα απ’ όλο αυτό. Ανακάλυψε ποιό είναι, κράτα αυτό ως εφόδιο και προχώρα. Μακάρι να είχαμε ένα κουμπάκι, να γυρίζαμε τον χρόνο πίσω και να μην είχαμε κάνει κάποιες επιλογές. Όμως δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, συνεπώς ό,τι έγινε δεν αλλάζει. Ακόμη κι αν δεν το καταλαβαίνεις, εσύ η ίδια εξέλιξες τον εαυτό σου μέσα από αυτή την εμπειρία κι ας μην βοήθησε καθόλου εκείνος για να συμβεί αυτό. Για κάποιο λόγο, λοιπόν, έπρεπε να το ζήσεις, μην το αναλύεις άλλο, ασ΄το στο παρελθόν και προχώρα.
- Μην κάνεις αμέσως άλλη σχέση
Μπορεί να λένε ότι ο έρωτας με έρωτα περνάει, όμως πάντα ένα τέτοιο σενάριο είναι καταστροφικό. Εκτός του ότι δε σου φταίει ο άλλος άνθρωπος για να τον ταλαιπωρήσεις με τα ψυχολογικά σου, ούτε για σένα είναι καλό. Δεν είσαι έτοιμη να μπεις σε μια νέα σχέση και το μόνο που θα καταφέρεις είναι να καταπιέσεις τον εαυτό σου. Όταν είσαι με κάποιον που δεν είσαι ερωτευμένος, αργά ή γρήγορα ό,τι κι αν κάνει -ακόμη και πράγματα που υπό άλλες συνθήκες θα λάτρευες- θα σε εκνευρίζει και θα σε ενοχλεί. Όταν νιώσεις έτοιμη θα έρθει από μόνο του και θα μπορέσεις να εκτιμήσεις εκείνον που θα σε κάνει ξανά να χαμογελάσεις και να ερωτευτείς.
Επίσης, μην μπεις στο τριπάκι να κάνεις one night stand από αντίδραση. Ακόμη κι αν μάθεις ότι εκείνος το έκανε, δεν θα καταφέρεις τίποτα με το να κάνεις το ίδιο. Ίσως νομίζεις ότι έτσι κατά κάποιο τρόπο τον εκδικείσαι αλλά αυτό δεν ισχύει. Το σώμα σου το διαθέτεις όπως εσύ νομίζεις, αλλά το κάνεις για σένα, όχι για να “πικάρεις” κάποιον. Αν, λοιπόν, δεν είσαι έτοιμη να προχωρήσεις, μην το κάνεις. Το επόμενο πρωί θα νιώσεις ένα τεράστιο κενό, το ίδιο με αυτό που θα νιώθει κι εκείνος με όσες γυναίκες και να κοιμηθεί. Είτε τον χώρισες εσύ είτε εκείνος έφυγε πρώτος, δεν έχει προλάβει να σε ξεπεράσει. Όποια γνωρίζει θα τη συγκρίνει μαζί σου και θα βλέπει το πρόσωπό σου όταν την κοιτάζει, με αποτέλεσμα να μη βρίσκει καμία ικανοποίηση.
- Βρες ξανά εσένα
Μέσα στη σχέση συμβαίνει συχνά να χάνεις λίγο τον εαυτό σου. Είτε επειδή θέλεις να περνάς χρόνο με τον άλλο και παραγκωνίζεις τα δικά σου “θέλω”, είτε επειδή δε θέλεις να δημιουργείς εντάσεις και ανέχεσαι πράγματα που σε ενοχλούν, είτε εξαιτίας πολλών ακόμη που μπορεί να σε καταπιέζουν. Πάρε βαθιά ανάσα, απαλλάξου από το συναισθηματικό βάρος που σου προκαλούσαν τα προβλήματα αυτής της σχέσης και αφουγκράσου τις ανάγκες σου. Κάνε ξανά τα χόμπι που άφησες για να τον βλέπεις περισσότερο, ξεκίνα τα μαθήματα που πάντα ήθελες ή κάνε ό,τι άλλο σε ευχαριστεί και το είχες στερηθεί.
- Βγες με φίλους που αγνοούν την ύπαρξή του
Καλές οι κολλητές, αλλά τη δεδομένη περίοδο δε σου κάνει καλό να συναντάς άτομα του στενού φιλικού σας κύκλου, που βγαίνατε όλοι μαζί ή γνώριζαν για τη σχέση σας. Κι αυτό γιατί η μόνιμη συζήτησή σας θα είναι αν έχεις κάποιο νέο από εκείνον και τί δεν πήγε τελικά καλά στη σχέση σας. Δε μπορεί να τον είχες αναφέρει σε όλους, όλο και κάποιοι από το περιβάλλον σου θα αγνοούν την ύπαρξή του. Βγες, λοιπόν, με τις φίλες σου από το σχολείο που έχεις καιρό να δεις ή με όσους είχες χαθεί όσο ήσουν συνέχεια μαζί του και όταν η συζήτηση φτάσει στα προσωπικά, πες κάτι του στυλ “μπα τίποτα τον τελευταίο καιρό, εσύ κάτι καλό;” και ασχοληθείτε με τα νέα της φίλης σου, που ελπίζουμε να είναι καλύτερα από τα δικά σου!
Είτε ήσασταν μαζί χρόνια είτε μόλις κάποιους μήνες, αν είχες προλάβει να νιώσεις συναισθήματα δεν θα σου είναι απλό στη αρχή… Όμως όσο περνάνε οι μέρες, θα συνηθίσεις. Ειδικά αν ο άλλος σταθεί κατώτερος των περιστάσεων ή διαπιστώσεις ότι τον είχες εξιδανικεύσει και τελικά δεν είναι ο υπέροχος τύπος που νόμιζες όταν τον γνώρισες, θα δεις πως θα αρχίσει να καταλαγιάζει ό,τι αισθάνεσαι. Άσε τον εαυτό σου να περάσει από όλα τα στάδια της απώλειας και δεν θα αργήσει να έρθει η λύτρωση. Και ξέρεις τί συμβαίνει συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις; Αν δεν ήσουν εσύ αυτή που έφταιγε γι’αυτό το χωρισμό, στο τέλος θα του μείνεις αξέχαστη. Όταν περάσει ο καιρός θα αρχίσει να καταλαβαίνει… Και τη στιγμή που θα αρχίσει να αναρωτιέται, εσύ πια θα είσαι σίγουρη πως ό,τι έγινε ήταν τελικά για το καλό σου.
Διάβασε ΕΔΩ: Να γιατί “κολλάς” με τον λάθος άνθρωπο
Πρoσφατα σχoλια